Čini dobro, dobro će ti se vratiti

Dobro je činiti dobro.

Da li ste nekada razmišljali kako možete nekog usrećiti? Od srca mu ulepšati dan, trenutak…? Ne očekivati ništa zauzvrat i osećati se veličanstveno. Da li ste probali?

Jedan od najboljih načina za iskreno usrećivanje je anonimna pomoć jer tako ne zadovoljavate potrebe svog ega za samodokazivanjem.

Učili su nas da “ruka dajućega ne oskudeva”.

Neki od načina na koje možete usrećiti druge:

1.  Poklonite osobi osmeh

I nepoznati ne ostaju ravnodušni. Svakome prija, ništa ne košta a puno vredi! Osmeh je način da svoju sreću podelimo sa drugima, a evo i zašto je to dobro za nas, naše zdravlje i društveni život: Osmeh će vas usrećiti, Usrećiće i druge, studije pokazuju da kada vidimo osmeh na nekome, mišići na našem licu taj izraz odmah “imitiraju”, a da toga nismo ni svesni. Nasmejte se i ulepšajte nekome dan! Učiniće vas privlačnijim, Pomoći će u borbi protiv stresa, ublažavanje simptoma stresa je važno i za zdravlje – time se snižava nivo krvnog pritiska, regulišu varenje i nivo šećera u krvi. Dakle, osmeh je važan i za zdravlje! Navešće vas da se smejete.

2.  Poklonite iskreni kompliment

Svako voli da čuje kompliment. Pokloite ga, posebno ako vidite da se neko oko nečega trudi.

3. Izrazite zahvalnost za nešto što često uzimate zdravo za gotovo

Zahvalnost nije samo lepa reč ili lep gest kojim uzvraćamo na ljubaznost. Zahvalnost ne treba da bude ni rezultat onoga što nam se dešava, već stav koji negujemo praksom – što znači da smo zahvalni svima, bez obzira na to da li smatramo da oni to zaslužuju ili ne. Uz zahvalnost, svaki novi dan postaje ispunjen mogućnostima koje vas čekaju, postaje prilika da počnete ispočetka.

4. Ohrabrite nekog

Dajte podršku i ohrabrenje za svaki pokazni trud. Ohrabrivanje je nešto predivno. Ohrabriti ljude znači pomoći im da steknu hrabrost koju možda inače nemaju – hrabrost da se suoče s predstojećim danom, da učine ispravnu stvar, da reskiraju, da učine razliku. Srž ohrabrenja je osobi preneti informaciju da je dragocena i vredna. Kada ljudima pomognemo da se osećaju dragocenima, sposobnima i motivisanima, često možemo videti da im se životi zauvek promene.

 5. Nasmejte nekog

Dobrim ili lošim vicem. Nasmejano lice svakome lepo stoji a zdravlju čini dobro.

 6. Poklonite nešto

 Ne mora biti skupo, ali i mali poklon, onome ko prima puno znači. Stvara osećaj dragosti, prisnosti, značenja.

 7. Zagrlite nekog

Naučno je dokazano da zagrljaj smanjuje stres. Jedan iskren zagrljaj dragog prijatelja ili partnera može imati jako snažan uticaj na naše tijelo. Kao i smeh, naučnici su otkrili da i zagrljaji imaju lekovita svojstva. Istraživanja pokazuju da je zagrljaj vrlo delotvoran u lečenju raznih fizičkih bolesti, kao i usamljenosti, depresije, anksioznosti i stresa.

   8. Iskreno slušajte osobu sa kojom pričate

“Budite dovoljno hrabri da život živite kreativno. Pravo slušanje je iskrena spremnost dopustiti drugoj osobi da te promeni.”  Alan Alda

       

Mislite na druge, šaljite im pozitivne misli i energiju. Ljubav se ljubavlju uvek vraća, u početku možda ne izgleda tako.

Još niko nije osirmašio obogaćujući druge.