Saveti za preduzetnike početnike

Preduzetništvo nije lako i nije za svakog.

Nakon inventarisanja sebe u smislu ko ste, šta želite da radite, spremni ste da pređete na sledeći korak, da započnete biznis.

Slede saveti za početnike:

  1. Budi praktičan

Prva i najvažnija stvar za nove je da budu praktični kada je u pitanju važnost i značaj novca, stvaranje i upravljanje novcem. Fokusirati se na finansijske potrebe kompanije i građenje iste, umesto na razmišljanje koliko će se zarađivati za 4-5 godina.

Gotovna je kiseonik za firmu. Koliko novca imaš da bi ostao na površini i koliko dugo?

Morate biti sigurni da akcije troše novac pre nego što se stvori profit. Često početnici u preduzetištvu prave dve vrste grešaka:

  1. Nemaju posao koji bi ih finansirao (pratio potrebe). Imaju eventualno novac za narednih 6 meseci da ostvare ciljeve. Dok sanjaju savršeni scenario, već od trećeg dana preduzetništva pogađa ih manjak realizacije, vide da ništa nije savršeno i ostaju bez keša.
  2. Finansijski dobrostojeći,  nemaju potrebnu snagu da generišu prihode. Navikli su se na ideju, a imaju drugu kompaniju koja ih finansijski prati pa im je „dobro“. Većina njihove pažnje je usmerena ka sledećem koraku umesto izgradnji stvarnog profitabilnog biznisa.

Bez obzira na situaciju, pokretanje biznisa naročito onog koji zahteva neka finansijska ulaganja troši novac. Potrebno je da finansijski razumete šta je potrebno da plaćate, kiriju, inventar, razne potrepštine. Visok nivo praktičnosti je potrebna za uspeh.

  1. Izgradnja biznisa je velika vremenska obaveza

Morate doneti odluku da ćete se posvetiti izgradnji biznisa, jer će vam ono oduzeti mnogo vremena u vašoj prvoj godini rada. Izgradnja biznisa vam ne dozvoljava  bilo koju drugu aktivnost, ako želite da uspete. Ovo obuhvata i vreme koje provodite sa porodicom.

Izgradnja biznisa zahteva veliki nivo posvećenosti.

  1. Držite se reči

Jedan od najboljih saveta je da je reč veza. Ono što kažete to i uradite. To nije samo brend vašeg poslovanja već i vaš lični brend i ugled.

Vaše loše poslovne odluke mogu dovesti vaš preduzetnički status u rizik. Mnogi biznisi propadaju u prvih godinu i po dana i to najčešće zbog ne shvatanja da je teško, koliko moraš da si posvećen, koliko imaš talenta…

Ovi saveti, preporuke ne garantuju da će vaš biznis uspeti i opstati u prvoj godini poslovanja. Ali bez razmatranja istih niste se ni postarali za uspeh.